Pályázat anyagok

5 db innovatív, zárt rendszerű komposztfermentáló építése

A fejlesztés során megépítésre kerül 5 db innovatív,zárt rendszerű komposztfermentáló, az ezekhez kapcsolódó teljes technológiai eszközökkel. A fejlesztés hatására 50 új munkavállaló foglalkoztatására nyílik lehetőség.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. A komposztérlelő bunkerek a hozzájuk csatlakozó technológiai gépészettel biztosítják a komposzt anaerob, irányított mikrobiológiai és kémiai átalakítását. A bunkerekbe betermelt alapanyag keverék a komposzttömeg hőmérsékletétől és oxigénkoncentrációjától függően ciklikus levegő aláfúvással biztosítja e két paraméter optimális szintjét. A bunker betermelő gépek teszik lehetővé az alapanyag keverék homogén, egyenletes át- és ki termelését a bunkerekből. A szállító szalagok a hozzájuk csatlakozó garattal biztosítják a bunkerekhez történő alapanyag keverék szállítást, illetve biztosítják annak megfelelő töltését. Az ammóniamosó berendezés segítségével csökkentjük a környezetbe juttatott ammónia mennyiségét. A komposztforgató berendezés segítségével homogenizáljuk és fellazítjuk a bunkerekből kitermelt anyagot. A fejlesztés hatására 50 új munkavállaló foglalkoztatására nyílik lehetőség. A projekt befejezése 2017. év eleje.

A projekt azonosítószáma: GINOP-1.2.1-15-2015-00006

A projekt tervezett befejezése: 2017.02.28

A támogatás mértéke: 480 mFt (50 %)

Kedvezményezett neve: Egri Korona Borház Kft

 

 

Nitrogénforrások monitoringja az alkoholos erjedés során a minőségi borkészítés folyamatában, gyors, alacsony kimutatási határú szulfid-analizátor kifejlesztése

A projektben az alkoholos erjedési folyamatban kívánjuk megvalósítani az élesztő számára asszimilálható nitrogénforrások kontrollját. A hagyományos nyomonkövetési módszerek közvetlenül mérik a nitrogéntartalmú vegyületeket, helyenként bonyolult és nem kielégítő eredménnyel. A projektben nemzetközi szintű újdonságtartalommal bír azon megközelítésünk, hogy ne közvetlenül a nitrogéntartalmú vegyületeket mérjük, hanem az élesztő által nitrogénhiányos környezetben termelt kénhidrogént.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. Projektünk egyedülálló módszert kíván megvalósítani az alkoholos erjedés monitoringjára. A kénhidrogén mérésére az erjesztő edény gőzterében, vagy közvetlenül az erjedő mustban kerülhet sor, a kifejlesztendő szenzort mindkettőre alkalmassá kívánjuk tenni. Terveink szerint a kénhidrogén meghatározását spektrofotometriás detektálással kívánjuk megoldani, megfelelő csapadékképzéses kémiai reakció után, ami nagy érzékenységgel fog társulni, így alkalmas lesz akár két nagyságrenddel alacsonyabb kimutatási határ elérésére, mint a más célokra piacon lévő egyszerű szenzorok. Biogázok mérésénél használatosak elektrokémiai kénhidrogén szenzorok, melyeknek 1-500ppm meghatározási tartománya nem alkalmas borászati alkalmazásokra. A jelenlegi alacsony kimutatási tartományú (ppb, ppt) gázkromatográfiás módszerek nem alkalmasak a rutinszerű borászati mérésekre, mivel a mérések nagyok drágák. Az általunk fejlesztendő szenzor érzékenységével és költséghatékonyságával tűnik ki, ami borászati alkalmazásukat lehetővé teszi. A szenzor tudományos-műszaki tartalma önállóan tekintve is kimagasló, borászati alkalmazásában pedig egyedülállónak nevezhető a kénhidrogén, mint nitrogénforrás marker meghatározásával. A projektben továbbá olyan technológia kidolgozására vállalkozunk, amely a magas cukortartalmú mustok erjesztését úgy képes megvalósítani, hogy magas biztonságú minőségi borokat eredményezzen. Ez magában foglalja azon elv folyamatos követését, hogy az élesztőgombáknak mindig annyi nitrogénforrás álljon rendelkezésére az erjedési folyamatban, amennyire és amikor éppen szükségük van, azaz nitrogénhiányos állapot ne lépjen fel. Az projektben fejlesztendő szenzor is a technológia részévé kell, hogy váljon, mivel a kénhidrogén folyamatos analízisével lehet reagálni az esetleg fellépő nitrogénhiány azonnali pótlásáról. Az új borászati technológia alkalmassá teszi a borászatokat a minőségi borok előállítására, így nagyobb hozzáadott értékű termékek létrehozására. Ez igen nagy tudományos újdonságtartalommal bír, mivel a kutató és borász társadalomban is igény mutatkozik a magas glicerintartalmú, kiemelkedő beltartalmú, biztonságos és magas minőségű borok technológiai megvalósítására.

A projekt azonosítószáma: GINOP-2.1.1-15-2015-00034

A projekt tervezett befejezése: 2018.12.18

A támogatás mértéke: 97 mFt (47,5 %)

Kedvezményezett neve: Egri Korona Borház Kft

Elérhetőségeink

Recepció / Szobafoglalás

  • Tel.: +36 36 550-341
  •          +36 30 496-0901
  • Fax: +36 36 550-342
  • Online foglalás

Rendezvény (08:00-16:00-ig)

Borászat

Demjéni Termáltó

  • Tel.: +36 36 790-100
  • Email: termalto@koronaborhaz.hu

Weboldalunkon ún. cookie-kat használunk, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk. További információ »