Projektek

Növelt polifenol tartalmú borok előállítási technológiájának és prototípusának kifejlesztése

Projekt leírás:
A vörösborok polifenol tartalmuknak köszönhetően előnyös orvos-biológiai hatással rendelkeznek, amelyet többet között Sarkadi Balázs professzor által vezetett kutatócsoport a Pécsi Tudományegyetemen végzett kísérleteivel már a korábbiakban is igazolt. A vörösbor fogyasztása jelentős mértékben csökkenti a szív és érrendszeri betegségben történő halálozást, továbbá adatok vannak arra is, hogy a vörösborban nagy mennyiségben megtalálható polifenolok - elsősorban arezveratrol és szőlőcukorral képzett származéka a piceid - gyulladásgátló hatásúak is, így egyéb gyakori betegségek elleni védelemben is szerepet játszanak. A gyógyhatású polifenolok a kék szőlőfajtákban, főleg azok héjában találhatók, és a hagyományos borkésztési technológia alkalmazásánál a hatóanyagoknak csak egy része kerül a borba (1-4 mg/l), ugyanakkor jelentős része a törkölyben marad.

Ezért a világ különböző bortermelő országaiban folyó kutatások arra irányultak,hogy a törkölyben visszamaradt értékes hatóanyagokat a törköly egyéb célú feldolgozása előtt alkoholos extrakcióval kinyerjék, majd ezt az extraktumot különböző étrend-kiegészítőként ajánlott termékben a piacon értékesítsék. Mi más utat választottunk, miszerint a (törkölyt adó) préselés előtti állapotban ultrahangos kezeléssel kívánunk egy jó hatásfokú extrakciót megvalósítani, és ily módon a friss bor polifenol tartalmát megnövelni. Irodalmi adatok szerint a kocsány a szőlőhöz viszonyítva mintegy 1-1,5 nagyságrenddel nagyobb koncentrációban tartalmazza a polifenolokat, ezérthasznosnak tűnik ezen mezőgazdasági hulladék feldolgozása és alkohol-víz elegyével végzett ultrahangos extrakciója. Előkísérleteink során igazolást nyert, hogy a kocsánnyal való együtt erjesztés nagyobb polifenol tartalmú bor előállítását teszi lehetővé, de a koncentráció növekedés mértéke a csekély extrakciós hatásfoknak köszönhetően csak 1,5-2-szeres faktorral jellemezhető, valamint ajelenlegi közízlés nem preferálja az így készített nagy csersav tartalmú bort.E fenti két technológiai lépés kidolgozásánál hangsúlyozott figyelmet fordítunk arra, hogy az ultrahangos kezelés révén megnövelt extrakciós hatásfok következtében nem csak a polifenolok, hanem más, esetlegesen a bor minőségét negatív irányba befolyásoló szerves anyagok is a borba kerülhetnek.

Ezért az extrakciós folyamatok nyomon követéséhez LC-MS módszereket dolgozunk ki és ezek felhasználásával optimáljuk az alábbi két extrakciós eljárást:1.-Ultrahangos kezelés a héjon erjesztés utolsó, már jelentősebb alkohol tartalommal bíró fázisában a polifenol tartalom hatékonyabb kinyerése érdekében.2.-Kocsányfeldolgozás: Mezőgazdasági hulladékként kezelt kocsányból ultrahanggal támogatott alkoholos extrakciós eljárást dolgozunk ki és az így nyert polifenol extraktumot adagoljuk a fenti módszerekkel előállított vörösborokhoz. A kék szőlőből készített vörösbor polifenol tartalmának növelését egy a fentieket kiegészítő technológiával, az úgynevezett terméskorlátozással is megkíséreljük, amelynek során Kékfrankos, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinotnoir, Turan és Syrah fajtáknál három terhelési szinten végzett fürtritkítást alkalmazunk.

A kutatási alapanyagot két különböző adottságú és mikroklímájú területről vesszük, s a lehető legnagyobb polifenol tartalom elérése érdekében további két szüreti időpontban szüreteljük. Az így nyert szőlőből hagyományos és az ultrahangos extrakciót alkalmazó technológiával egyaránt bort készítünk ésmeghatározzuk az alap paraméterek mellett a különböző polifenol vegyületek koncentrációját is.

 

Korszerű, nagy teljesítményű ásványvíztöltő üzem létesítése

Projekt leírás:
Cégünk nagy beruházási projektek megvalósításában jelentős tapasztalattal rendelkezik már.  Projektünk tervezését már korábban elkezdtük, a tevékenység sajátosságaiból adódóan ugyanis néhány lépés előzetes megtétele szükséges volt: a gyógyvíz pontos bemérése, gyógyhatások azonosítása, megtérülési, megvalósíthatósági számítások és technológiai tervek készítése megtörtént már. A töltősornak helyet adó épület is  rendelkezésre áll (a kútvíz felvezetését biztosító gépház kivételével), a szükséges típusú közművekkel ellátva.
A projekt keretében tehát a víz palackozásához szükséges specifikus vízellátó infrastruktúra kiépítésére, valamint a nagy kapacitású palackozó gépsor beszerzésére és üzembe helyezésére kerül sor.

I. Gépház építése:

A gépház a már meglévő termálvíz vezeték mentén épül, a víz hasznosítása érdekében.
A gépháznak helyet adó telek ingatlan jelenleg nem közművesített, de a szükséges közművek, elektromos áram, ivóvíz, és szennyvíz elvezető hálózat kiépítésre került a szomszédos ingatlanokon az épületekhez, így a telken belüli átvezetés egyszerűen megoldható.  A tűzivíz biztosítása tárolóval és tűzcsappal szintén  megoldott. Az építmény  elhelyezése a használat  figyelembe vételével, a védőtávolságok megtartásával lett megtervezve.
Az épület magastetős, egyszerű, a környezetéhez illeszkedő.

A beépítés pontos adatai:
beépített terület: 71 m2

Az épület méretei:  
alaprajzi  méretek: 6,96 m x 10,14 m
belmagasság: 3,0- 4,2 m 
épületmagasság: 3,2 m

Tervezett  helyiségek:

 • Feldolgozó helyiség: 54,6  m2.
 • Termálkút
 • Kútfej a főtolózárral ( 7"/NÁ150/NÁ 150)
 • Előgáztalanító állványcső
 • Gázleválasztó állványcső (NÁ 508 spirálvarratos cső)


A rendszer működésének ismertetése:

A kútból maximum 800 liter/perc hozammal kitermelt termálvíz az előgáztalanító állványcsőbe jut, ahonnan a gázleválasztó állványcsőbe épített porlasztókon keresztül haladva gáztalanodik, vagy a felszínen telepített 40 m3-es tározó töltése történhet. A víz a gázleválasztást követően távvezetéken keresztül, a geodéziai szintkülönbségeket kihasználva, gravitációsan jut a hőcserélő gépházba.
A kútfej nyomás a hozam csökkentésével növekszik. A kútból kitermelhető maximális hozam 800 liter/perc.

Mivel a kitermelt víz hőfoka 730C, ezért csak hűtés után vezethető be a palackozóba.
A hűtés a kúttól mintegy 350 m-re települő hőcserélő gépházban történik.
Ide a víz a korábban leírtak szerint DN 150 méretű hőszigetelt PP vezetéken érkezik.
A lehűlt (200C-ra) termálvíz ezután egy szivattyúval a palackozó előtti  2 m3-es KO tartályba vezetődik, majd onnan ismét szivattyúval kerül a palackozó sorra. A tartályba feladó  szivattyú típusa: GRUNDFOS CR 10-3. A hőcserélő gépházban egy 1 MW-os  hőcserélő biztosítja a hűtést. Ennek típusa DANFOSS XGC-XO42-H-5-P-51D. Csatlakozás mindkét víz oldalon DN 100, Teljesítménye: 1 MW.

III. Palackozó gépsor:

A gépsor egységes kialakítású, a több gépkomponens együttesen biztosítja az egész folyamat elvégzését a PET palackok fújásától, azok töltésén és zárásán át a zsugorfóliás csomagolásig.

A gépsor komponensei a következők:

 1. Palackfújógép PA-4: PET (poliethilén-tereftalát) alapanyagból készült előformákat dolgoz fel nyújtva-fújásos eljárással. A fújógépbe adagolt előformákból kész PET palackokat állít elő.- Fészkek száma: 4db, max. kapacitás 0,5L-es palackból: 4400 p/h.
 2. Öblítő ABT-12: tiszta vízzel átöblíti az új palackokat. Öblítő fejek száma: 12 db.
 3. Töltőgép ABT-12: a gépbe kerülő üres palackokat megtölti. - Töltőfejek száma: 12db.
 4. Fémpilverzárógép ABT-1: a zárófejek a megtöltött palackokat a megfelelő kupakkal lezárják. Zárófejek száma: 1db.
 5. Szaturáló VEPA 2m3/h: a töltendő folyadékot (szénsavas kiszerelés esetén) szénsavval dúsítva juttatja el a töltőgépbe.
 6. Címkézőgép STS: a megtöltött és lezárt palackokat öntapadós papír körcímkével látja el. - Címketekercsek gyorsan cserélhetők,Max. címkemagasság 140mm, Alkalmazható palackátmérő: 50-105mm
 7. Folyadékhűtő K&H: a meleg vizet lehűti a kívánt hőfokra palackozás előtt. Energia szükséglet: 24kW
 8. Zsugorfóliázógép MPZS-700: fólia vastagsága: 20-100µ,
 9. Szállítópálya: a gépeket egymással összekötő szállítópálya az üres és megtöltött palackokat szállítja egyik gépből a másikba.

A palackozó gépsor 4 000 darab 0,5-1,5L-es PET flakon töltését biztosítja óránként, ami 64 000 palackot jelent napi szinten (2 műszakban). Az új termékcsaládunk így különböző (0,5-ös, 1 l-es, illetve 1,5l-es) kiszerelésű, több különböző típusú ásványvizet, illetve gyógyvizet foglal majd magában, melyek nagykereskedő partnereink közreműködésével az egész ország területén kerülnek forgalomba.

 

Amperometriás glicerin bioszenzor kifejlesztése, magas glicerintartalmú minőségi borok előállításának technológiai kidolgozása

Projekt leírás:
A szőlő-bor termékpályán a teljes technológiai sor monitoringját végezzük el fehér- és vörösborok esetében a glicerin és egyéb polialkohol-tartalom vonatkozásában. Egyrészt a hagyományos glicerin és egyéb polialkohol műszeres mérési technikák finomítását és a bor termékpályára való adaptációját, másrészt egy innovatív analitikai mérési módszer kidolgozását és prototípusának elkészítését és tesztelését vállaltuk. Ez glicerin peroxidáz enzimen alapuló amperometriás szenzorok kifejlesztését jelenti a glicerin gyors, szelektív, pontos meghatározására. A bor termékpálya technológiai folyamatainak áttekintésével, átfogó technológiai kutatás-fejlesztési tevékenységgel további célunk olyan adatbázis kialakítása az egy és többértékű alkohol komponensek átalakulásának biokémiai folyamatainak vonatkozásában, amely lehetőséget teremt egy optimális új, borászati technológia kidolgozására. A kidolgozandó új technológiához szükséges K+F tudásbázis kialakítása a projekt fő célkitűzése, azaz az egy és többértékű alkohol komponensek, többek között a glicerin mennyiségi kontrolljának megvalósítása a fermentáció során.

 

Mikotoxin monitoring a teljes bor termékskálán

Projekt neve:
Mikotoxin monitoring a teljes bor termékskálán

Projekt leírás:
Az élelmiszer-analitikában nagy kihívást jelent a mikotoxinok megbízható kvalitatív és kvantitatív analízise. A projektben olyan hiány-területet célzunk meg, amely az élelmiszer-biztonság, elsősorban a megbízható minőségi bor előállítását és minőségbiztosítását eredményezi. A bor mikotoxin tartalmának analízisére jelenleg használt műszeres analitikai módszerek nem kellőképpen kidolgozottak, illetve az analízisek rendkívül költségesek. A projekt célja, hogy aflatoxin B1, valamint Ochratoxin A nagy pontosságú (ppm, ppb), gyors analízisére bioszenzorikus mérési eljárást (immunszenzor, illetve kapacitív szenzor) dolgozzunk ki, amely a szőlő és bor mindennapi, költség-hatékony analízisét is lehetővé teszi.

Hatékony borászati technológia kidolgozása mikotoxinok eliminálása, a know-how marketingje

Projekt leírás:
A projektben olyan technológia kidolgozását vállaltuk, amely alkalmas ochratoxin A és aflatoxin B1 eliminálására mustokból, illetve borokból. A technológia szűrési-derítési eljáráson alapul, így egyéb mikotoxinok esetében is várhatóan alkalmazható lehet, így a projekt fő célkitűzése, hogy a borászati termékpálya esetében technológiai know-how-t biztosítson a mikotoxinok eliminálására.
Különösképpen hiánypótlónak nevezhető a projekt által megcélzott tudományterület, azaz a borászati termékpálya esetében olyan derítésen alapuló eljárás kidolgozása, mely lehetővé teszi az élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő mikotoxinok gyors, pontos, költség-hatékony eliminációját borokban és mustokban, illetve más termékpályák esetében is.

Glutation monitoring a szőlészeti-borászati technológiai sorban

Projekt leírás:
  A projekt megvalósítása során a szőlő-bor termékpályán a teljes technológiai sor monitoringját végezzük el fehér- és vörösborok esetében a glutation-tartalom vonatkozásában. A glutation megfelelő szintje a borban megakadályozza az atipikus bor öregedési folyamatok lejátszódását. A szőlő, must és bor glutation szintjének meghatározásával véleményünk szerint meghatározható lehet az antioxidáns potenciál, valamint a borok várható stabilitása és élettartama, eltarthatósága. A projekt megvalósítását két fő csapásirányban végezzük el, egyrészt a hagyományos glutation műszeres mérési technikák finomítását és a bor termékpályára való adaptációját, másrészt egy glutation peroxidáz enzimen alapuló amperometriás szenzor kifejlesztését végezzük el a glutation gyors, szelektív, pontos meghatározására. Ezáltal a magyar bor nemzetközi téren is könnyebben lesz eladható, ezen egészségvédő vegyületek jelenlétének igazolásával, illetve olyan technológiák kidolgozásával, melyek magas glutation-tartalmú borokat eredményeznek. A glutation-tartalom monitoringjával képet kaphatunk a magyar borok glutation szintjéről, olyan minőségi borkészítési technológiák kidolgozása irányába nyithat projektünk utat, melyekben a romlási folyamatok, kedvezőtlen borászati jelenségek előfordulása minimalizálható, illetve megakadályozható.

 

„Megújuló energiaforrások biotechnológiai kutatása, mikorrhizálási technológiák és új fafajok bevonása hazai talajok adottságaihoz”

Projekt leírás:
A konzorciumunk a projekt keretében vállalta vitalizáló gombákkal mikorrhizált facsemeték biotechnológiai módszerekkel történő előállítását és az előállítási technológia kidolgozását végezte. A munka két részből tevődött össze: az egyik a szántóterületekre hagyományos erdők telepítése mikorrhiza gombákkal, mivel a szántó-területeken nem találhatóak meg ezek a gombák. A másik terület a mikorrhiza-gombákkal energiaerdők létrehozása volt, amely világviszonylatban is újdonság. A kutatási eredmények alapján a vágásfordulót fafajtól függően 1-2 évvel csökkentettük le. A projekt előrehaladtával alkalmaztunk új klónokat is a vizsgált fafajokból, melyekkel nemcsak a vágásforduló lerövidítését, hanem a biomassza tömegének növekedését is biztosítani lehet. Ez hozzájárulhat a települések olcsóbb energiával történő ellátásához, mivel az erőművek energiamennyiségüket az elektromos erőműveknek adják át. A projekt során referencia ültetvényeket (hagyományos erdő és energia ültetvény) telepítettünk különböző fafajokkal gyenge termőképességű területeken.

 


Kedvezményezett neve és elérhetősége:

Egri Korona Borház Kft.
1224 Budapest, Bartók Béla u. 162.
Tel.: +36 36 550 574
Fax: +36 36 550 573

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége:
MAG- Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.
Telefonos ügyfélszolgálat: +36 40 200 617
info@magzrt.hu
http://magzrt.hu

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség:
http://nfu.hu

Elérhetőségeink

Recepció / Szobafoglalás

 • Tel.: +36 36 550-341
 •          +36 30 496-0901
 • Fax: +36 36 550-342
 • Online foglalás

Rendezvény (08:00-16:00-ig)

Borászat

Demjéni Termáltó

 • Tel.: +36 36 790-100
 • Email: termalto@koronaborhaz.hu

Weboldalunkon ún. cookie-kat használunk, hogy jobb felhasználói élményt nyújthassunk. További információ »